Γιατί τρέχει το καζανάκι μου;

0

Καταλαβαίνουμε πόσο ενοχλητικό είναι να τρέχει το καζανάκι σου για πολλούς λόγους. Ο πρώτος και κυριότερος είναι ο εκνευριστικός ήχος, που όλοι κάποτε έχουμε ακούσει και ο οποίος μπορεί να σε κρατήσει ξύπνιο-α όλο το βράδυ. Ο δεύτερος σχετίζεται φυσικά με τα επιπλέον έξοδα που προκύπτουν, χωρίς να το περιμένεις, αφού μια τέτοια βλάβη συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση νερού αλλά και ανάγκη για υδραυλικό.

Αν θέλεις να βρεις μόνος-η σου την πηγή του προβλήματος, προτού φωνάξεις υδραυλικό, ακολούθησε τα παρακάτω απλά βήματα.

Αφαίρεσε προσεκτικά το καπάκι του καζανακίου και τοποθέτησε το κάπου με ασφάλεια. Στη συνέχεια, τράβηξε το καζανάκι και προσπάθησε να αναγνωρίσεις τα εξαρτήματα της τουαλέτας, ώστε να εντοπίσεις το πρόβλημα. Μη διστάσεις να βάλεις το χέρι σου μέσα στο καζανάκι, αν χρειαστεί, διότι το νερό είναι καθαρό.

καζανακι (1)

Τρόπος λειτουργίας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κατανοήσεις, προτού ασχοληθείς με τον λόγο που τρέχει το καζανάκι σου, είναι ο τρόπος λειτουργίας του.

Καταρχάς, όταν ανοίξεις το καπάκι, θα δεις μέσα μια μικρή μπάλα, γεμισμένη με αέρα, που επιπλέει στο νερό το οποίο βρίσκεται συσσωρευμένο μέσα στο καζανάκι. Αυτή η μπάλα είναι συνδεδεμένη με τον μηχανισμό, με τον οποίο ανοίγει η βαλβίδα. Όταν το καζανάκι είναι γεμάτο με νερό, η μπάλα, αφού επιπλέει, βρίσκεται σε ορισμένο ύψος, κρατώντας κλειστή την βαλβίδα απελευθέρωσης νερού.

Πολύ απλά και ακολουθώντας τους νόμους της βαρύτητας, όταν εσύ πιέζεις το μοχλό, δηλαδή τραβάς το καζανάκι, η αλυσίδα που υπάρχει εντός του καζανακίου, τραβάει και ανοίγει την βαλβίδα. Έτσι απελευθερώνεται το συσσωρευμένο νερό μέσω μιας τρύπας και ενός σωλήνα και οδηγείται με πίεση στη λεκάνη.Tότε, δύο πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Από τη βαλβίδα απελευθέρωσης φεύγει νερό ενώ από τη βαλβίδα εισαγωγής έρχεται νερό στο καζανάκι.

Έχε κατά νου ότι το καζανάκι αδειάζει πολύ γρηγορότερα απ’οτι γεμίζει. Συνεπώς, υπάρχει ένα σημείο κατά το οποίο είναι τελείως άδειο, οπότε και η μπάλα φτάνει στο κατώτατο όριο.Τότε, μέσω της ανοιχτής βαλβίδας εισαγωγής, ο σωλήνας αναπλήρωσης γεμίζει ξανά με νερό τον σωλήνα υπερχείλισης. Το καζανάκι σου θα γεμίσει πάλι με νερό μέχρι η πλεούμενη μπάλα να κλείσει και πάλι την βαλβίδα.
Τώρα που έμαθες τα βασικά για τον τρόπο λειτουργίας, πάμε να δούμε για ποιο λόγο μπορεί να τρέχει το καζανάκι σου.

καζανακι (2)

Γιατί, όμως, τρέχει το καζανάκι ;

Ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο μπορεί να τρέχει το καζανάκι σου σχετίζεται με την αλυσίδα. Το μήκος της αλυσίδας ενδέχεται να είναι η πηγή του προβλήματος σου. Αν η αλυσίδα είναι κοντή, μπορεί να εμποδίζει το σωστό “κούμπωμα” της βαλβίδας απελευθέρωσης πάνω στην τρύπα, από την οποία εξέρχεται το νερό στην λεκάνη. Έτσι, το νερό θα τρέχει συνέχεια προς τη λεκάνη. Από την άλλη μεριά, αν η αλυσίδα είναι πολύ μακριά, μπορεί να μπλεχτεί και έτσι να εμποδίζεται πάλι η σωστή λειτουργία του καζανακίου.

Μια μπάλα, όπως αυτή που περιγράψαμε ανωτέρω, η οποία δεν έχει τοποθετηθεί σωστά ή έχει καταστραφεί μπορεί επίσης να είναι η αιτία που τρέχει το καζανάκι σου, αφήνοντας το νερό να κυλά συνεχώς από το σωλήνα υπερχείλισης και να καταλήγει στον αγωγό.

Το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται ακόμη και στην ίδια τη βαλβίδα απελευθέρωσης νερού. Αυτό συμβαίνει διότι με το πέρασμα των χρόνων, η βαλβίδα χάνει την ελαστικότητα της και έτσι μπορεί να σταματήσει η ομαλή λειτουργία της. Αν, λοιπόν, δεν καλύπτει επαρκώς τη δίοδο απελευθέρωσης, νερό θα τρέχει συνέχεια προς τη λεκάνη.

Πηγή: blog.douleutaras.gr

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.