Η Ολλανδία ψήφισε ως καλύτερο κτίριο της χρονιάς ένα γκαράζ

0

H αρχιτεκτονική βρίσκεται παντού. Από το σπίτι μέχρι τη φύση, από ένα παιδικό δωμάτιο μέχρι μία εκκλησία. Ακομα και σε ένα γκαράζ. Αυτό δηλαδή που αναδείχθηκε νικητής στον διαγωνισμό «Καλύτερο Κτίριο της Χρονιάς» που διοργάνωσε το «Royal Institute of Dutch Architects».
125 projects πήραν μέρος, από σχολεία και νοσοκομεία μέχρι πολλά φυσικά σπίτια. Ωστόσο ήταν ένα γκαράζ 670 θέσεων αυτό που κέρδισε. Βρίσκεται στη μικρή πόλη Katwijk aan Zee, πολύ κοντά στη θάλασσα και είναι καλυμμένο από αμμόλοφους. Κι όμως δεν είναι ένα απλό υπόγειο γκαράζ, αλλά κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου.

Είναι γνωστό πως η Ολλανδία βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και το 47% του πληθυσμού που ζει στη στεριά στο τέλος του αιώνα θα βρεθεί αντιμέτωπο με το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Η κλιματική αλλαγή που προχωρά γοργά επηρεάζει άμεσα παραθαλλάσιες περιοχές όπως το Katwijk aan Zee. Το κυβερνητικό έργο Delta Programme που από το 1950 προσπαθεί να οργανώσει τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του θέματος, λόγω γραφειοκρατικών και άλλων καταστάσεων άφησε εκτός προγράμματος την πόλη. Έτσι αποφάσισε να αναλάβει δράση η ίδια χωρίς να περιμένει την βοήθεια άλλων.

Το Kustwerk Katwijk ήταν ένα πρόγραμμα αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ που έβαλε σε εφαρμογή την συνδυαστική λύση των αμμόλοφων και των φραγμάτων. Τα νερά της καταιγίδας και των κυμάτων ανακόπτουν ταχύτητα χτυπώντας επάνω στο φράγμα που βρίσκεται στο κέντρο της φωτογραφίας, με τους αμμόλοφους να αναλαμβάνουν την περαιτέρω εξασθένησή τους. Είναι μία ανθεκτική λύση που έγινε με κάθε οικολογική συνείδηση χωρίς να επηρεάσει το περιβάλλουν.
Κάτω από αυτούς τους αμμόλοφους βρίσκεται και το γκαράζ. Είναι μία συλλογική δουλειά των Zwarts & Jansma ArchitectsRoyal HaskoningDHV και OKRA Landscape Architects, εταιριών που ανέλαβαν και την κατασκευή του γενικότερου έργου. Την ώρα που άλλαζαν την προστασία της πόλης, βρήκαν την ευκαιρία να κρύψουν στην καρδιά του ένα γκαράζ που θα βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη.
Η συγκεκριμένη βράβευση μπορεί να ξεκινάει από κάτι πολύ μικρό και τυπικό, είναι όμως κομμάτι ενός ευρύτερου έργο, που σκοπό έχει να προστατέψει ζωές. Γι’ αυτό και η αξία του είναι ανεκτίμητη, πολύ μεγαλύτερη από την αρχιτεκτονική του και μόνο. 

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.