Ένα χαλαρό, vegan, αργομαγειρεμένο καλοκαιρινό στιφάδο λαχανικών. Σερβίρετε ως κύριο πιάτο με ψωμί για την αγαπημένη βούτα ή ως ζεστή σαλάτα μαζί με άλλα πιάτα.
Συστατικά
- 2 πιπεριές κόκκινες, πορτοκαλί ή κίτρινες, χοντροκομμένες
- 1 μικρό κολοκυθάκι κομμένο σε κύβους
- ½ μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
- 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 1 μικρός βολβός μάραθου (ή ½ μεγάλος), κομμένος σε λεπτές φέτες
- 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- μικρές χούφτες φύλλα φρέσκιας ρίγανης, χοντροκομμένα ή ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
- 15g βασιλικό, συν επιπλέον μικρά φύλλα για σερβίρισμα
- 3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
- 60gr μαριναρισμένες ελιές σε λάδι
- 400gr φασόλια βούτυρο σε κονσέρβα, στραγγισμένα
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι σέρι ή βαλσάμικο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- φρέσκο ψωμί, για σερβίρισμα
Μέθοδος
- Προθερμάνετε την κατσαρόλα.
- Προσθέστε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά στην κατσαρόλα και ανακατέψτε το σκόρδο, τη ρίγανη, το μισό βασιλικό και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 2 ώρες.
- Ρίξτε τις ελιές, τα φασόλια και το ξύδι και μαγειρέψτε για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Δοκιμάστε και προσαρμόστε το καρύκευμα. Ανακατεύουμε με τον υπόλοιπο βασιλικό.
- Τελειώνουμε με σκορπίζοντας μικρά φύλλα βασιλικού και λίγο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε το στιφάδο λαχανικών με άφθονο φρέσκο ψωμί.
Καλή απόλαυση!