Καμένο τηγάνι; Κάνε το σαν καινούργιο σε 7 βήματα!

0

Σίγουρα έχουμε βρεθεί όλες στη θέση που αφαιρεθήκαμε στην κουζίνα, και ξαφνικά, το κάποτε παρθένο τηγάνι σας είναι τώρα καμένο και μαυρισμένο στη βάση του. Το θέαμα μπορεί να είναι αποθαρρυντικό, αλλά μην φοβάστε! Με τη σωστή προσέγγιση, μπορείτε να επαναφέρετε το τηγάνι σας στην παλιά του αίγλη. Δείτε πώς μπορείτε να καθαρίσετε αποτελεσματικά ένα τηγάνι που έχει καεί στη βάση του.

Να κρυώσει καλά

Αφήστε το τηγάνι να κρυώσει εντελώς πριν προσπαθήσετε να το καθαρίσετε. Η βύθιση ενός ζεστού τηγανιού σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση ή περαιτέρω ζημιά.

Μουλιάστε και ξύστε

Γεμίστε το τηγάνι με ένα μείγμα ζεστού νερού και ήπιου σαπουνιού πιάτων και αφήστε το να μουλιάσει για μία ή δύο ώρες. Αυτό θα βοηθήσει να χαλαρώσουν τα καμένα υπολείμματα. Μετά το μούλιασμα, χρησιμοποιήστε μια ξύλινη σπάτουλα ή ένα μη λειαντικό καθαριστικό για να ξύσετε απαλά τα καμένα κομμάτια.

Baking Soda Magic

Για τηγάνια με επίμονα καμένα σημεία, πασπαλίστε μια γενναιόδωρη ποσότητα μαγειρικής σόδας στις πληγείσες περιοχές. Προσθέστε αρκετό νερό για να σχηματιστεί μια πάστα και αφήστε το να καθίσει για μερικές ώρες ή όλη τη νύχτα. Η απαλή λειαντικότητα της μαγειρικής σόδας θα βοηθήσει στην ανύψωση των καμένων υπολειμμάτων.

Ισχύς ξυδιού

Ρίξτε ένα μείγμα από ίσα μέρη νερού και λευκού ξιδιού στο τηγάνι και αφήστε το να βράσει ελαφρά. Αφήστε το να σιγοβράσει για λίγα λεπτά πριν σβήσετε τη φωτιά. Αυτό θα βοηθήσει να χαλαρώσουν περαιτέρω τα καμένα σωματίδια.

Νερό που βράζει

Γεμίζουμε το τηγάνι με νερό και το αφήνουμε να βράσει. Χρησιμοποιήστε μια ξύλινη σπάτουλα για να αφαιρέσετε τυχόν εναπομείναντα καμένα υπολείμματα καθώς το νερό βράζει. Η θερμότητα και ο ατμός θα βοηθήσουν στο να μαλακώσουν οι καμένες περιοχές.

Ειδικό καθαριστικό

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, δοκιμάστε ένα μη λειαντικό καθαριστικό. Πασπαλίζουμε λίγο τη βάση του ταψιού και τρίβουμε απαλά με ένα σφουγγάρι ή ένα πανί.

Προσέξτε για μελλοντικά καψίματα

Για να αποτρέψετε μελλοντικά καψίματα, βεβαιωθείτε ότι το τηγάνι σας έχει λιπάνει σωστά με λάδι ή σπρέι μαγειρέματος πριν το ζεστάνετε. Επίσης, αποφύγετε το μαγείρεμα σε υπερβολικά δυνατή φωτιά, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει κάψιμο.

Θυμηθείτε, η υπομονή είναι το κλειδί όταν αντιμετωπίζετε ένα καμένο τηγάνι. Η βιαστική διαδικασία καθαρισμού μπορεί να οδηγήσει σε γρατσουνιές ή ζημιές. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα και χρησιμοποιώντας ήπιες μεθόδους καθαρισμού, μπορείτε να σώσετε το καμένο τηγάνι σας και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του στην κουζίνα σας.

 

 

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.