Καύσωνας Κλέων & εγκυμοσύνη: Τί πρέπει να προσέχουμε;

0

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες και ο καύσωνας Κλέων κυριαρχούν. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Οι ανάγκες στην εγκυμοσύνη αυξάνονται

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γυναίκα αντιμετωπίζει αυξημένες ανάγκες στο κυκλοφορικό της σύστημα, λόγω της αύξησης του όγκου του αίματος και των μεταβολών που συμβαίνουν στον οργανισμό της. Ταυτόχρονα, πολλές από τις ουσίες που καταναλώνει μεταβολίζονται προς όφελος του εμβρύου και όχι της ίδιας. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε αύξηση του όγκου αίματος και σε αυξημένες απαιτήσεις λειτουργίας της καρδιάς, καθώς πρέπει να μεταφέρεται οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά της εγκύου και στο έμβρυο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε έγκυος αντιμετωπίζει τις νέες συνθήκες με βάση τη φυσική της κατάσταση, την ηλικία, τυχόν προηγούμενες ασθένειες και την προσαρμοστικότητά της. Ορισμένες γυναίκες με υγιή εγκυμοσύνη μπορεί να έχουν μικρότερη αντοχή από άλλες με μεγαλύτερο βάρος, μεγαλύτερη ηλικία και αγύμναστες, αλλά να έχουν καλύτερη προσαρμοστικότητα στις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο καύσωνας Κλέων του καλοκαιριού αποτελούν μία από τις ακραίες συνθήκες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τις εγκύους. Κατά τη διάρκεια αυτών των συνθηκών, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αγγειοδιαστολή, η οποία μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και τη λειτουργία της εφίδρωσης, που είναι ο μηχανισμός ψύξης του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας.

Η χαμηλή πίεση επηρεάζει τη λειτουργία των νεφρών, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητά τους να φιλτράρουν το αίμα και να παράγουν ουρία, επηρεάζοντας έτσι την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προσφέρεται επαρκής διατροφή στο έμβρυο και να επηρεάζονται οι φυσιολογικές λειτουργίες και οι εργαστηριακές τιμές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι μέτρα πρέπει να λαμβάνονται

Ο καύσωνας Κλέων είναι εδώ και οι έγκυες χρειάζονται επιπλέον υγρά λόγω της εφίδρωσης και πρέπει επίσης να αυξήσουν τη λήψη των ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο και το νάτριο. Συνεργαζόμενες με τον γυναικολόγο τους, πρέπει να διατηρήσουν μια ισορροπημένη διατροφή και να παίρνουν επαρκή ποσότητα υγρών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έντονη ζέστη.

Οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, είτε από τον ήλιο είτε όταν βρίσκονται σε σκιερές περιοχές. Είναι ιδανικό για αυτές να παραμένουν σε δροσερούς χώρους με καλό αερισμό, και εάν είναι δυνατόν, να κλιματίζονται. Επιπλέον, πρέπει να εξασφαλίσουν επαρκή ποσότητα υγρών και τροφής, να έχουν αρκετό χρόνο για ξεκούραση και να κοιμούνται επαρκώς και καλά. Το υπνοδωμάτιό τους πρέπει να είναι δροσερό, αλλά όχι υπερβολικά κρύο λόγω κλιματισμού, για να αποφεύγεται ο κίνδυνος αναπνευστικών προβλημάτων ή άλλων παθήσεων που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία τους.

Αν η κατοικία ή ο χώρος εργασίας δεν διαθέτουν κλιματισμό, τότε είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνετε συχνά δροσερά ντους. Αυτό θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τη σωματική σας θερμοκρασία και να αποφύγετε την υπερθέρμανση του σώματος.

Σε περίπτωση που αισθάνεστε δυσφορία ή παρατηρείτε οποιαδήποτε ασυνήθιστα συμπτώματα, είναι σημαντικό να ενημερώσετε αμέσως τον γυναικολόγο σας. Αυτός θα σας δώσει κατευθύνσεις για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, είτε μέσω τηλεφώνου είτε μετά από μια επίσκεψη στο ιατρείο ή ακόμα και με την επίσκεψή σας σε ένα νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν ακραίες θερμοκρασίες, είναι σημαντικό να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά την εγκυμοσύνη. Εάν είναι απαραίτητο, πρέπει να προστατεύεστε χρησιμοποιώντας αντηλιακά και προστατευτικά μέτρα, παραμένοντας σε σκιερές περιοχές. Απαιτείται επίσης συνεχής υδροποσία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπερθέρμανσης του σώματος. Αυτές οι προφυλάξεις είναι απαραίτητες για την διατήρηση της υγείας σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.