Κολοκυθάκια, αλεσμένα αμύγδαλα, κουκουνάρια, λεμόνι και σουλτανίνες συνδυάζονται σε αυτό το νόστιμα υγρό κέικ Τοσκάνης, που γίνεται εύκολα στο air fryer.
Συστατικά
- 150g ανάλατο βούτυρο, συν επιπλέον για άλειμμα
- 150g καστανή ζάχαρη
- 3 αυγά ελευθέρας βοσκής
- 30g απλό αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- πρέζα αλάτι
- 200g αλεσμένα αμύγδαλα
- 200g κολοκυθάκια, τριμμένα
- 150g σουλτανίνα
- 70g κουκουνάρι
- 1 λεμόνι, τριμμένο ξύσμα και χυμό
- ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το air fryer στους 170C. Ρυθμίστε τη ρύθμιση ψησίματος εάν είναι διαθέσιμη.
- Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 18 εκ. και στρώνουμε τη βάση με λαδόκολλα.
- Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί μέχρι να ασπρίσουν και μετά χτυπάμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, μέχρι να ενσωματωθούν όλα.
- Διπλώνουμε απαλά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα αλεσμένα αμύγδαλα.
- Προσθέστε τα κολοκυθάκια, τις σουλτανίνες, 50g από το κουκουνάρι, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό.
- Ρίχνετε με κουτάλι το μείγμα στη φόρμα του κέικ και σκορπίζετε πάνω από τα υπόλοιπα κουκουνάρια. Ψήνουμε για 25 λεπτά.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και μαγειρεύουμε για άλλα 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Δοκιμάζουμε βάζοντας ένα σουβλάκι στο κέντρο του κέικ: πρέπει να βγαίνει καθαρό. Αν όχι, μαγειρέψτε το για λίγο ακόμα.
- Αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί για 10 λεπτά, στη συνέχεια το βγάζουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Για το σερβίρισμα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Tips:
- Ο χρόνος μαγειρέματος μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με το air fryer.
- Αν έχετε χρόνο, μουλιάστε τις σουλτανίνες σε χυμό λεμονιού για να γίνουν παχουλές και ζουμερές πριν τις προσθέσετε στο μείγμα του κέικ.
- Όσο πιο μικρά είναι τα κολοκυθάκια, τόσο πιο γλυκά είναι.
- Δοκιμάστε αυτό με καρότα αντί για κολοκυθάκια.
- Το κέικ πρέπει να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε.
Καλή απόλαυση!