Μπακαλιάρος με Σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου

0

Η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί μια σημαντική εθνική εορτή στην Ελλάδα, την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ένα από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά πιάτα που συνδέονται με αυτήν την ημέρα είναι ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό έθιμο που ενώνει τους Έλληνες, αναδεικνύοντας την πλούσια κουλτούρα και την παράδοση τους. Αυτή η συνταγή θα σας οδηγήσει βήμα προς βήμα στην προετοιμασία του τραγανού μπακαλιάρου με την απαλή και πλούσια γεύση της σκορδαλιάς.

Συστατικά:

Για τον Μπακαλιάρο:

 • 1 κιλό μπακαλιάρος αλατισμένος, αποξυδατωμένος
 • Αλεύρι για το πανάρισμα
 • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη Σκορδαλιά:

 • 4-5 μεγάλες πατάτες, βρασμένες και πολτοποιημένες
 • 6-8 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
 • 100 ml ελαιόλαδο
 • Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση

Εκτέλεση:

 1. Προετοιμασία του Μπακαλιάρου: Ξεπλύνετε καλά τον αλατισμένο μπακαλιάρο και βυθίστε τον σε νερό για 24-48 ώρες, αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές, για να αποβάλει το αλάτι. Στη συνέχεια, κόψτε τον μπακαλιάρο σε μερίδες.
 2. Τηγάνισμα: Αφού στραγγίξετε και σκουπίσετε τις μερίδες του μπακαλιάρου, πανάρετε τες ελαφρά με αλεύρι. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίστε τις μερίδες μέχρι να γίνουν τραγανές και χρυσαφένιες από κάθε πλευρά.
 3. Προετοιμασία της Σκορδαλιάς: Πολτοποιήστε τις βρασμένες πατάτες μέχρι να γίνουν πολύ λείες. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τις πατάτες με το σκόρδο, προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσετε μια ομοιόμορφη και κρεμώδη υφή. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση.
 4. Σερβίρισμα: Σερβίρετε τον τραγανό μπακαλιάρο με δίπλα την πλούσια σκορδαλιά και απολαύστε ένα παραδοσιακό Ελληνικό γεύμα που ενώνει την ιστορία με τη γαστρονομική παράδοση.

Η γεύση αυτού του πιάτου μεταφέρει την αίσθηση της οικογενειακής ενότητας και της εορταστικής ατμόσφαιρας που χαρακτηρίζει την 25η Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα. Με την τραγανή υφή του μπακαλιάρου και την πλούσια και έντονη γεύση της σκορδαλιάς, αυτό το πιάτο αποτελεί μια εκλεπτυσμένη γαστρονομική εμπειρία. Απολαύστε το με καλή παρέα και μοιραστείτε την αγάπη για την παράδοση και τη γεύση.

 

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.