Έχετε πάει ποτέ σε σπίτι και σκεφτήκατε, «Μμμ. Μυρίζει καθαριότητα!»; Στα καθαριστικά υπάρχουν υπέροχες μυρωδιές, που ευχαριστούν την όσφρησή μας. Όταν όμως βρεθούμε σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ας αναρωτηθούμε, μυρίζει υπέροχα, είναι όμως αληθινά καθαρό; Τι είναι η «καθαρή μυρωδιά»; Τι κάνει κάτι καθαρό; Το ισχυρό άρωμα σε πολλά προϊόντα δεν ισοδυναμεί απαραιτήτως και με τις απαραίτητες απολυμαντικές ιδιότητες που σκοτώνουν τα μικρόβια. Έτσι, ενώ μπορεί να έχετε έναν χώρο που μυρίζει υπέροχα, μπορεί να υπάρχουν ακόμα ιοί και βακτήρια.
Τα πιο πολλά προϊόντα καθαρισμού συνδυάζουν χημικές ουσίες που η μοναδική προσφορά τους είναι απλώς η ευχάριστη μυρωδιά τους. Τα υπέροχα αρώματα δεν συνοδεύονται πάντα και με τις απαιτούμενες απολυμαντικές ιδιότητες που όλοι αναζητούμε. Η ετικέτα με τα ενεργά συστατικά, μας παρέχει αυτές τι πολύτιμες πληροφορίες, καθώς μας ενημερώνει για το ποιο καθαριστικό είναι αποτελεσματικό, τόσο στην μυρωδιά όσο και στην απολύμανση, που ουσιαστικά αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο.
Σε ένα προϊόν καθαρισμού, θα πρέπει απαραίτητα να προσέξουμε και να ελέγξουμε τα μικρά δυσανάγνωστα μαύρα γραμματάκια στην λίστα με τα συστατικά. Η χλωρίνη, ή το υποχλωριώδες νάτριο, είναι ευρέως γνωστό ότι έχει ικανότητες εξόντωσης ιών, βακτηρίων και μυκήτων. Οι ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου, που συνήθως τελειώνουν με τις λέξεις «χλωριούχο αμμώνιο», μπορούν επίσης να σκοτώσουν μικρόβια, οπότε αναζητούμε αυτές τις λέξεις στη λίστα.