Οι 10 πιο εντυπωσιακές οροφές του κόσμου!

0

Από τα αρχαία θαύματα μέχρι τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα, οι πιο εντυπωσιακές οροφές του κόσμου σαγηνεύουν με την ομορφιά και την εφευρετικότητά τους. Ακολουθεί μια ματιά σε μερικές από τις πιο εξαίσιες οροφές σε όλο τον κόσμο, που μας αναγκάζουν να κοιτάξουμε προς τα πάνω και να θαυμάσουμε την τέχνη τους.

Castello di Sammezzano (Φλωρεντία)

Αυτό το κάστρο κοντά στη Φλωρεντία συνδυάζει στοιχεία από την Ινδία των Μουγκάλ και τη Μαυριτανική Ισπανία, παρουσιάζοντας μια ταραχή χρωμάτων και περίπλοκων σχεδίων που παραπέμπουν σε μια ατμόσφαιρα φαντασίας. Αρχικά ένα μεσαιωνικό φρούριο, το σημερινό μαυριτανικό στυλ αναβίωσής του υιοθετήθηκε τον 19ο αιώνα υπό τον μαρκήσιο Ferdinando Panciatichi Ximenes της Αραγονίας.

Πάνθεον (Ρώμη)

Ο θόλος του Πάνθεον, ένα θαύμα της αρχαίας ρωμαϊκής μηχανικής, είναι ο μεγαλύτερος θόλος από μη οπλισμένο σκυρόδεμα στον κόσμο. Το οφθαλμό του στην κορυφή επιτρέπει στο φυσικό φως να φωτίζει την οροφή, προσθέτοντας δραματικότητα στο μεγαλείο του.

Το Μπλε Τζαμί (Κωνσταντινούπολη)

Στην Κωνσταντινούπολη, το Sultanahmet Camii, γνωστό ως Μπλε Τζαμί, διαθέτει οροφή στολισμένη με 21.043 τιρκουάζ πλακάκια. Το φως που φιλτράρει μέσα από τα 260 παράθυρά του αναδεικνύει τα περίπλοκα σχέδια των πλακιδίων majolica από το Iznik, επιδεικνύοντας εξαιρετική τοπική δεξιοτεχνία.

Αλάμπρα (Γρανάδα, Ισπανία)

Το Sala de los Abencerrajes της Αλάμπρα μπορεί να υπερηφανεύεται για μια από τις πιο περίπλοκες οροφές παγκοσμίως, με τον τρούλο του διακοσμημένο με εκατοντάδες σταλακτίτες, συνδυάζοντας την αρχιτεκτονική ομορφιά με τις ποιητικές επιγραφές.

Παλάτι των Εθνών (Γενεύη)

Η Αίθουσα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Συμμαχία Πολιτισμών στο Παλάτι των Εθνών διαθέτει μια ζωντανή ζωγραφισμένη οροφή από τον Ισπανό καλλιτέχνη Miquel Barcelo, που περιγράφεται από ορισμένους ως η «Καπέλα Σιξτίνα του 21ου αιώνα».

Summer Palace (Πεκίνο)

Ο οκταγωνικός βουδιστικός πύργος θυμιάματος του Summer Palace παρουσιάζει μια οροφή με ένα αλληλοσυνδεόμενο σχέδιο από πολύχρωμα δοκάρια, που αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία των παραδοσιακών κινεζικών αρχιτεκτονικών στυλ.

Salle Labrouste (Παρίσι)

Το Salle Labrouste του Παρισιού, ένα αναγνωστήριο στην Εθνική Βιβλιοθήκη, συνδυάζει αρχιτεκτονικά στοιχεία εμπνευσμένα από το αρχαίο Βυζάντιο και τη μόδα της δεκαετίας του 1850, δημιουργώντας μια μοναδική αισθητική εμπειρία.

La Sagrada Familia (Βαρκελώνη)

Η Sagrada Familia του Antoni Gaudí διαθέτει οροφή εμπνευσμένη από φυσικές μορφές, με κολώνες που δημιουργούν σχέδια σε σχήμα αστεριού που ενισχύονται από το πολύχρωμο φως από τα βιτρό.

Καπέλα Σιξτίνα (Ρώμη)

Η οροφή της Καπέλα Σιξτίνα, ζωγραφισμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο, είναι γνωστή για το καλλιτεχνικό μεγαλείο και τη συμβολική πολυπλοκότητά της. Περιλαμβάνει εμβληματικές σκηνές όπως η Δημιουργία του Αδάμ και περιλαμβάνει μια σειρά από πάνελ που απεικονίζουν βιβλικές ιστορίες.

Hall of Ambassadors (Alcazar, Σεβίλλη, Ισπανία)

Το Hall of Ambassadors στο Alcázar της Σεβίλλης παρουσιάζει μια επιχρυσωμένη οροφή πλούσια σε χειροτεχνία Mudejar, συμβολίζοντας τη συνύπαρξη χριστιανικών και ισλαμικών πολιτισμών μέσω του περίτεχνου σχεδιασμού και του λεπτομερούς συμβολισμού της.

Αυτές οι οροφές όχι μόνο ενισχύουν τους χώρους που καταλαμβάνουν, αλλά χρησιμεύουν και ως πολιτιστικά ορόσημα, με το καθένα να λέει μια μοναδική ιστορία καλλιτεχνικής και ιστορικής εξέλιξης.

 

Share it!

Γράψε το δικό σου Σχόλιο!