Τα πάντα για την ενεργειακή κλάση των οικιακών συσκευών (+χρήσιμα tips)!

5

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συχνά μας ωθεί στην αγορά μίας οικιακής συσκευής σχετίζεται με την ενεργειακή της κατανάλωση, δηλαδή με το ρεύμα που καταναλώνει όταν βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Άλλωστε, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να βρίσκονται στα ύψη και τα περισσότερα νοικοκυριά λόγω της οικονομικής ύφεσης να πρέπει να σφίγγουν διαρκώς το ζωνάρι, όλοι μας θα πρέπει να σκεφτόμαστε με ιδιαίτερη προσοχή την επιλογή που θα κάνουμε πριν αγοράσουμε μία οικιακή συσκευή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορέσει να ενημερώσει καλύτερα τους καταναλωτές έχει δημιουργήσει για όλες τις ηλεκτρικές συσκευές μία ενεργειακή ετικέτα, η οποία αφορά στην ενεργειακή κλάση της, δηλώνοντας ουσιαστικά το πόσο ενεργοβόρα είναι.

freezer

Διαβάζοντας την ενεργειακή ετικέτα…

Εάν είστε προσεκτικοί θα παρατηρήσετε ότι όλα τα ψυγεία, οι κουζίνες, τα πλυντήρια τα air-conditions και πολλές ακόμη (λευκές) οικιακές συσκευές φέρουν μία χαρακτηριστική ετικέτα, η οποία αναγράφει μία σειρά από χρηστικές πληροφορίες που σχετίζονται τόσο με ορισμένα χαρακτηριστικά της όσο και με τον ιδιαίτερο τύπο της. Από το 2011 όλοι οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες σε όλα τους τα προϊόντα. Πως μπορούμε όμως να διαβάσουμε καλύτερα την ενεργειακή καρτέλα μίας συσκευής; To πρώτο πράγμα στο οποίο θα πρέπει πάντοτε να εστιάζουμε την προσοχή μας αφορά στην ενεργειακή κλάση. Όπως θα διαπιστώσετε υπάρχουν διάφορες βαθμίδες που ξεκινούν από το A+++ (χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση) και φτάνουν μέχρι το D (υψηλότερη ενεργειακή κατανάλωση).

Energeiaki klasi (2)

Η ενεργειακή κλάση βέβαια δεν δηλώνει το ακριβές ποσό που θα «κάψει» σε ηλεκτρικό ρεύμα μία συσκευή, καθώς ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει τον… λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος είναι περισσότερο οι ώρες χρήσης της. Ωστόσο, η ενεργειακή κλάση μας δίνει μία καλύτερη «εικόνα» για την ενεργειακή συμπεριφορά της. Πέραν της ενεργειακής κλήσης στην ενεργειακή ετικέτα θα δούμε την ετήσια ενεργειακή κατανάλωση σε kWh, όπως επίσης και μία σειρά από εικονίδια, τα οποία απεικονίζουν διάφορες πληροφορίες-δείκτες, που έχουν σχέση με τον τύπο της εκάστοτε συσκευής. Ως είθισται, οι πιο σύγχρονες (αλλά και πιο ακριβές) λευκές οικιακές συσκευές που φέρουν ενεργειακή κλάση Α+++ κοστίζουν και περισσότερο. Ωστόσο, εάν το καλοσκεφτείτε συμφέρουν από την άποψη ότι με μία ορθολογική χρήση μπορούν σε βάθος χρόνου να μειώσουν σημαντικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
Energeiaki klasi (3)

Και φυσικά, μη ξεχνάμε πως μια συσκευή που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, αφ’ενός ρυπαίνει λιγότερο το περιβάλλον εμμέσως, αφ’ετέρου εκλύει και λιγότερη θερμότητα κατά τη λειτουργία της, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη αντοχή των εξαρτημάτων της στο χρόνο και φυσικά δεν επηρεάζει τόσο τη θερμοκρασία του δωματίου/σπιτιού σας!

Χρήσιμα tips για σωστές (και λιγότερο ενεργοβόρες) αγορές!

Πριν αγοράσετε μία νέα λευκή οικιακή συσκευή, καλό θα ήταν να προσέξετε τα εξής:

  • Όλες οι λευκές οικιακές συσκευές θα πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτουν την ενεργειακή ετικέτα τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σε κάποιο ορατό σημείο δεν έχετε παρά να τη ζητήσετε από κάποιον πωλητή για να σας ενημερώσει κατάλληλα.
  • Εάν συγκρίνετε δύο συσκευές που βρίσκονται στην ίδια ενεργειακή κλάση, τότε το επόμενο βήμα είναι να κοιτάξετε την ενεργειακή της κατανάλωση σε kWh!
  • Πολλές από τις λεπτομέρειες που αναγράφονται στην ετικέτα μπορεί να αποδειχθούν ιδιαιτέρως χρήσιμες, όπως για παράδειγμα η χωρητικότητα και ο θόρυβος. Για αυτό και θα σας προτείναμε να κοιτάζατε και τις υπόλοιπες πληροφορίες που αναγράφονται σε μία ενεργειακή ετικέτα.
  • Αρκετές συσκευές πέραν της ενεργειακής ετικέτας μπορεί να φέρουν και άλλες πιστοποιήσεις που έχουν άμεση σχέση με την ενέργεια που καταναλώνουν.
  • Όποια και εάν είναι η επιλογή σας να θυμάστε πάντα πως η σωστή και ορθολογική χρήση μίας οικιακής συσκευής είναι βέβαιο ότι μπορεί να σας γλιτώσει από τα περιττά έξοδα!

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.