4 τρόποι με τους οποίους το περιβάλλον σας επηρεάζει την καθημερινότητά σας

0

Μπορεί να σας εκπλήξει να ξέρετε ότι αυτό με το οποίο περιβάλλεστε καθημερινά μπορεί να έχει δραματικό αντίκτυπο στην ευημερία σας. Η «διάθεση» που δημιουργείτε μέσα από τα στοιχεία που σας περιβάλλουν θα επηρεάσει το πώς αισθάνεστε σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας σε καθημερινή βάση.

Αρχαίες πρακτικές όπως το Φενγκ Σούι έχουν χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία αρμονίας και καλής ενέργειας μεταξύ των ανθρώπων και του περιβάλλοντός τους. Με τα χρόνια, μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για το πώς το περιβάλλον μας επηρεάζει την καθημερινή μας ευτυχία και ψυχική υγεία.

Ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους το περιβάλλον σας μπορεί να σας επηρεάσει σε καθημερινή βάση:

Διάθεση

Το περιβάλλον σας έχει τη δύναμη να επηρεάσει δραματικά τη διάθεσή σας. Αυτό μπορεί να ισχύει για το χρώμα, τη διακόσμηση, την τακτοποίηση και τα ζεστά και δροσερά στοιχεία του δωματίου.

Όπως ακριβώς η εποχιακή κατάθλιψη, μεταφέρεται στο κρύο, σκοτεινό και συχνά αφιλόξενο εξωτερικό περιβάλλον, τα ίδια συναισθήματα μπορεί να εμφανιστούν σε εσωτερικούς χώρους όταν το περιβάλλον δεν είναι κατάλληλο για εσάς. Για παράδειγμα, ορισμένα σκούρα χρώματα όπως το σκούρο γκρι, το μπλε ή το μαύρο σε λάθος περιοχές του σπιτιού σας μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο ενέργειάς σας και να προκαλέσουν συναισθήματα θλίψης και κόπωσης, ενώ ορισμένα φωτεινά χρώματα όπως το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα άγχους , ανησυχία και ενόχληση. Δώστε προσοχή στο πώς σας κάνουν να νιώθετε ορισμένα χρώματα, ποια σας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και ποια σας κάνουν να νιώθετε ήρεμοι, χαρούμενοι και άνετοι. Μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα και να δημιουργήσετε έναν χώρο που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας.

Ένας δεύτερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας είναι η ποσότητα της διακόσμησης που έχετε σε κάθε δωμάτιο. Ένας χώρος με πολύ έντονη διακόσμηση μπορεί να κάνει το δωμάτιο να φαίνεται μικρό και ασφυκτικό, ενώ ένα δωμάτιο που δεν έχει διακόσμηση μπορεί να φαίνεται εντελώς άδειο. Η εύρεση της ευτυχισμένης ισορροπίας μεταξύ των δύο δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά θα σας βοηθήσει να προσφέρετε στον χώρο μια αίσθηση ισορροπίας και αρμονίας, επιτρέποντάς σας να αισθάνεστε πραγματικά άνετα στο σπίτι σας.

Αυτοί οι παράγοντες είναι πράγματα που συχνά παραβλέπουμε επειδή δεν συνειδητοποιούμε ότι το περιβάλλον μας έχει σχέση με το πρόβλημα. Αν και πιθανότατα δεν είναι η μοναδική πηγή αρνητικών συναισθημάτων, ένα περιβάλλον που δεν είναι κατάλληλο για τα γούστα, τις ανάγκες και την ψυχολογική μας ευεξία μπορεί να συμβάλει στα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε μερικές φορές.

Όλα αυτά είναι εξαιρετικά υποκειμενικά, καθώς τί ειναι ευχάριστο και τι δυσάρεστο για τον καθένα είναι σχετικό, επομένως είναι σημαντικό να βρείτε ποιοι παράγοντες στο προσωπικό σας περιβάλλον (χρώματα, διακόσμηση κ.λπ.) σας κάνουν να αισθάνεστε πιο άνετα και χαρούμενοι στο σπίτι σας.

Συμπεριφορά και Κίνητρο

Όταν επηρεάζεται η διάθεσή σας, η συμπεριφορά, τα κίνητρα και η ορμή σας θα επηρεαστούν επίσης. Εάν η κρεβατοκάμαρά σας σας κάνει να νιώθετε απογοητευμένοι (ας πούμε ότι το κρεβάτι σας είναι πολύ μεγάλο για τον χώρο, κάνοντας το δωμάτιο να είναι στενό και περιορισμένο) μπορεί να είναι πιο πιθανό να κοιμάστε περισσότερο και να δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Εάν το κίτρινο χρώμα σας κάνει να αισθάνεστε ανήσυχοι και περνάτε μεγάλο μέρος του πρωινού σας στην κίτρινη τραπεζαρία σας, μπορεί να δυσκολευτείτε να διατηρήσετε καθαρό μυαλό και να εστιάσετε στις εργασίες που έχετε στο χέρι – είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς το περιβάλλον σας μπορεί να επηρεάσει τα κίνητρα είναι η τακτοποίηση. Εάν το περιβάλλον σας είναι ακατάστατο, είναι πιο πιθανό να τροφοδοτήσετε την ίδια συμπεριφορά και να συνεχίσετε να αυξάνετε την ακαταστασία, ενώ εάν βρίσκεστε σε ένα καθαρό, τακτοποιημένο περιβάλλον, είναι πιο πιθανό να έχετε κίνητρο να το διατηρήσετε. Είναι στη φύση του ανθρώπου να επιλέγει το μονοπάτι της ελάχιστης αντίστασης – συχνά αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα ή μια εργασία για να αποφύγουμε να νιώθουμε κατακλυσμένοι με οτιδήποτε άλλο συμβαίνει στη ζωή μας. Αλλά όταν αισθάνεστε καλύτερα για το χώρο σας, όχι μόνο θα σας είναι πιο εύκολο να παραμείνετε κίνητρο όταν πρόκειται για τη συντήρηση και τη βελτίωση του σπιτιού σας, αλλά πιθανότατα θα αισθάνεστε περισσότερο προσανατολισμένοι στους στόχους και θα έχετε κίνητρα συνολικά.

Δώστε προσοχή σε παράγοντες στο περιβάλλον σας που μπορεί να αλλάζουν τα κίνητρα και την ορμή σας και εργαστείτε για να λύσετε αυτά τα ζητήματα για να δημιουργήσετε ένα καλύτερο οικιακό περιβάλλον που θα σας κάνει να νιώθετε πιο χαρούμενοι και γεμάτοι ενέργεια.

Αλληλεπίδραση με Άλλους

Η τραπεζαρία και το σαλόνι σας είναι πιθανό να είναι οι χώροι όπου αυτή η περιοχή επιρροής είναι πιο διαδεδομένη (αυτοί είναι οι χώροι όπου η οικογένειά σας ή/και οι καλεσμένοι σας είναι πιθανό να συγκεντρώνονται και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους πιο συχνά.)

Ένας χώρος που είναι άνετος, φιλόξενος και ευχάριστος στο μάτι πιθανότατα θα επηρεάσει θετικά τη διάθεση των μελών της οικογένειας ή/και των επισκεπτών, διευκολύνοντας τη συζήτηση και την αλληλεπίδραση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν σε αυτό. Το πρώτο είναι η διάταξη των καθισμάτων.

Η διάταξη των καθισμάτων παίζει μεγάλο ρόλο, επειδή τα άτομα που βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν φυσικά στη συζήτηση και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και μη λεκτικά. Αυτό διευκολύνει τη διάθεση που αναζητάτε όταν η οικογένεια ή/και οι καλεσμένοι είναι συγκεντρωμένοι στο σπίτι σας! Η επιλογή των επίπλων σας μπορεί επίσης να παίξει ρόλο σε αυτό. Για παράδειγμα, ένας κυρτός καναπές πιστεύεται ότι αυξάνει τη συζήτηση σε ένα δωμάτιο επειδή προσανατολίζει καλύτερα τους ανθρώπους σε αυτόν προς τα άλλα άτομα στο δωμάτιο.

Η επιλογή χρώματος και τα στοιχεία άνεσης επηρεάζουν επίσης, ειδικά για τους επισκέπτες. Όταν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος με το σπίτι σας, είναι πιο δύσκολο να νιώθεις άνετα – ενώ περνάς χρόνο στο χώρο κάθε μέρα. Ευχάριστες, χαλαρωτικές χρωματικές επιλογές για το σαλόνι και την τραπεζαρία σας, μαζί με στοιχεία άνεσης, όπως μαξιλάρια, κουβέρτες, ανάγλυφο χαλί, βελούδινα καθίσματα στις καρέκλες της τραπεζαρίας και μερικά γαλήνια έργα τέχνης είναι πιθανό να κάνουν τους επισκέπτες να αισθάνονται πιο άνετα σε έναν ξένο χώρος.

Αντίθετα, ένας χώρος που είναι υπερβολικά γεμάτος, αφιλόξενος και έχει λιγότερο ελκυστικό σχεδιασμό είναι λιγότερο πιθανό να ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση.

Επίπεδα στρες

Ο καθένας έχει διαφορετικά ερεθίσματα όταν πρόκειται για άγχος. Στο σπίτι σας, μπορεί να υπάρχουν διάφορες πηγές άγχους, άλλες συνειδητές και άλλες υποσυνείδητες. Για παράδειγμα, ένα έναυσμα που μπορεί να γνωρίζετε ότι σας προκαλεί άγχος είναι όταν το σπίτι σας είναι ακατάστατο. Όταν το πλύσιμο των ρούχων δεν έχει τελειώσει, υπάρχουν πιάτα στο νεροχύτη και τα παιδικά παιχνίδια είναι σκορπισμένα στο σαλόνι, μπορεί να αισθάνεστε λίγο κουρασμένοι.

Ένα παράδειγμα υποσυνείδητης πηγής άγχους μπορεί να είναι το χρώμα σε οποιοδήποτε δωμάτιο. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα χρώματα έχουν μια επίδραση που δεν εντοπίζουμε πάντα αμέσως. Ορισμένα χρώματα μπορούν να πυροδοτήσουν επίπεδα στρες, όπως το έντονο κόκκινο (ένα χρώμα που συχνά προκαλεί επιθετικότητα) ή το κίτρινο (ένα χρώμα που μπορεί να προκαλέσει άγχος). Όταν ψάχνετε να ανακαινίσετε το σπίτι σας για το νέο έτος, είναι πολύ χρήσιμο να έχετε μια ιδέα ποια χρώματα θα σας κάνουν να νιώσετε το λιγότερο άγχος. Η έρευνα της ψυχολογίας των χρωμάτων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε ποια χρώματα ταιριάζουν καλύτερα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας!

Όπως μπορείτε να δείτε, το περιβάλλον σας σας επηρεάζει με τρόπους που ίσως δεν έχετε καν συνειδητοποιήσει. Μικρά πράγματα όπως ένας ακατάστατος διάδρομος ή ένα δωμάτιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μερικά ζωηρά χρώματα, μπορεί να είναι τομείς που όταν βελτιωθούν, θα βελτιώσουν τη στάση σας κάθε μέρα!

 

 

 

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.