5 τρόποι για να κρατήσετε ζωντανή την ορχιδέα σας

0

Με λουλούδια που μοιάζουν με πεταλούδες και διαρκούν μήνες κάθε φορά, το Phalaelnopsis, ή οι ορχιδέες, είναι ένα υπέροχο φυτό εσωτερικού χώρου. Κρατήστε τα “ευτυχισμένα” και θα έχετε όλο και περισσότερα άνθη χρόνο με το χρόνο.

Δείτε 5 tip για τα κρατήσετε την ορχιδέα σας ζωντανή παραπάνω!

Ας υπάρχει έντονο και έμμεσο φως!

Ένα παράθυρο με ανατολικό προσανατολισμό που έχει φως το πρωί είναι ιδανικό. Τα παράθυρα με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό λειτουργούν επίσης, αλλά βεβαιωθείτε ότι η ορχιδέα σας προστατεύεται από τον πιο λαμπερό (και πιο σκληρό) απογευματινό ήλιο με μια διάφανη κουρτίνα. Τα φύλλα πρέπει να έχουν μια φωτεινή απόχρωση του πράσινου της ελιάς. Τα πιο σκούρα φύλλα σημαίνουν ότι το φυτό δεν παίρνει αρκετό φως. Τα κόκκινα φύλλα σημαίνουν ότι υπάρχει υπερβολική έκθεση στο φως.

Ούτε πολύ ζεστό, ούτε πολύ κρύο

Οι ορχιδέες είναι χαρούμενες σε θερμοκρασίες πάνω από 60º τη νύχτα και μεταξύ 70º και 80º κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θυμηθείτε: Οι θερμοκρασίες σε ένα περβάζι είναι πιο κρύες ή πιο ζεστές από το υπόλοιπο σπίτι σας και οι κυμαινόμενες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν την πτώση των μπουμπουκιών ακριβώς πριν ανοίξουν. 

Κόψτε τα ξερά λουλούδια

Όταν τα λουλούδια ξεραθούν, έχετε δύο επιλογές: Κόψτε την ακίδα μέχρι τα φύλλα και το φυτό θα αναπτύξει έναν δυνατό μίσχο με ακόμη μεγαλύτερα άνθη μέσα σε ένα χρόνο. Ή μπορείτε να κόψετε το στέλεχος ακριβώς πάνω από τον πρώτο κόμβο (μοιάζει με εξόγκωμα) κάτω από το χαμηλότερο ξερό άνθος. Συχνά το υπόλοιπο στέλεχος θα παράγει άλλον έναν γύρο λουλουδιών μέσα σε 8 έως 12 εβδομάδες.

Θυμηθείτε το φαγητό και το νερό

Ένα χλιαρό πότισμα μία φορά την εβδομάδα είναι συνήθως αρκετό για το Phalaelnopsis. Ίσως χρειαστεί να είστε λίγο πιο συχνοί το καλοκαίρι και λιγότερο το χειμώνα. Σε περίπτωση αμφιβολίας, δώστε του μια άλλη μέρα.

Με ένα ποτιστήρι με στενή μύτη, ποτίζετε ακριβώς μέσα στο χείλος της γλάστρας, κάτω από τα φύλλα του φυτού. Είναι βασικό το στέμμα (το κέντρο του φυτού) να παραμένει στεγνό. Χρησιμοποιήστε μια χαρτοπετσέτα για να σκουπίσετε τυχόν περίσσεια νερού για να αποφύγετε τη σήψη του στέμματος. Βεβαιωθείτε ότι η γλάστρα έχει αποστράγγιση και ότι το υπερβολικό νερό μπορεί να φύγει και ότι δεν κάθεται σε ένα πιατάκι γεμάτο νερό.

Repot κατά καιρούς

Απαγορεύεται το χώμα για γλάστρες! Όταν τα τσιπς του φλοιού έχουν αποσυντεθεί (συνήθως μεταξύ 1 και 3 ετών), ποτίστε το Phalaenopsis, τραβήξτε το από τη γλάστρα και ξεπλύνετε τον παλιό φλοιό από τις ρίζες, κόβοντας τυχόν αποξηραμένες ή χυλώδεις ρίζες με καθαρά κουρευτικά. Μεταφέρετε ξανά σε βρεγμένο φλοιό μεσαίου βαθμού, ώστε η βάση των κάτω φύλλων να κάθεται πάνω από το φλοιό και λίγο κάτω από το χείλος της γλάστρας.

 

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.