Ανοιξιάτικη σούπα miso: Έτοιμη σε 10 λεπτά!

0

Η σούπα miso είναι υπέροχα αλμυρή και γευστική. Με ζωμό καλής ποιότητας, αυτό το πιάτο διαρκεί μόνο λίγα λεπτά για να το φτιάξεις.

Συστατικά

  • 20g instant dashi (ιαπωνικό ζωμό) ή 3 κουταλιές της σούπας καλής ποιότητας φυτικό μπουγιόν σε σκόνη
  • 800ml βραστό νερό
  • 4 σπαράγγια ή φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 κουταλιές της σούπας λευκή ή κόκκινη πάστα miso
  • 1 κουταλιά της σούπας mirin (γλυκό κρασί από ρύζι)
  • 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
  • 200g τόφου, σε κύβους

Μέθοδος

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ντάσι ή το μπουγιόν με το βραστό νερό και ανακατεύουμε καλά.
  2. Ψιλοκόβουμε τα σπαράγγια σε διαγώνιο και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Σιγοβράζουμε για τρία λεπτά.
  3. Τοποθετήστε την πάστα miso σε ένα μικρό μπολ και προσθέστε μια κουτάλα από τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας με ένα μικρό σύρμα για να φύγουν τυχόν σβώλοι. Όταν ομογενοποιηθεί, ρίξτε σιγά σιγά το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Προσθέστε το mirin, τη σάλτσα σόγιας και το τόφου. Ζεσταίνουμε απαλά, χωρίς να βράσει.
  5. Σερβίρετε τη σούπα miso σε μικρά μπολ.

Καλή απόλαυση!

Info:

Το μίσο είναι παραδοσιακό ιαπωνικό καρύκευμα το οποίο παράγεται από ζυμωμένους καρπούς σόγιας, μαζί με αλάτι και κότζι και μερικές φορές με ρύζι, σιτάρι, φύκια και άλλα συστατικά. Το αποτέλεσμα είναι μία παχιά πάστα η οποία χρησιμοποιείται σε σάλτσες και αλείμματα, λαχανικά και κρέατα. Επίσης συνδυάζεται με τη σούπα ντάσι, δημιουργώντας τη σούπα μίσο, ένα χαρακτηριστικό πιάτο της ιαπωνικής κουζίνας. Το μίσο χρησιμοποιείται ευρέως στην Ιαπωνία, τόσο σε παραδοσιακά όσο και σύγχρονα πιάτα, και έχει τραβήξει παγκοσμίως την προσοχή.

Το μίσο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία και είχε σημαντικό διατροφικό ρόλο στην φεουδαρχική Ιαπωνία. Πωλείται σε σφραγισμένα δοχεία τα οποία συντηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα. Το μίσο περιέχει ωφέλιμα βακτήρια, όπως το Tetragenococcus halophilus, τα οποία μπορεί να πεθάναν κατά το μαγείρεμα. Γι’αυτό το λόγο προτείνεται να προστίθεται στο τέλος, ακριβώς πριν αφαιρεθεί το σκεύος από τη φωτιά, ενώ μπορεί να καταναλωθεί και χωρίς να έχει μαγειρευτεί.

Συνήθως το μίσο είναι αλμυρό, αλλά η γεύση του και το άρωμά του εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τα υλικά και η διαδικασία ζύμωσης. Ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί να περιγραφεί ως αλμυρό, γλυκό, γεώδες, φρουτώδες και ουμάμι.

Share it!

Γράψε το δικό σου Σχόλιο!