Αγκαλιάζοντας την ευκολία και τα οφέλη για την υγεία ενός air fryer, αυτή η συνταγή σας επιτρέπει να απολαύσετε σπιτικά ντόνατς χωρίς την ταλαιπωρία του τηγανίσματος. Ιδανικά για μια γρήγορη απόλαυση ή ένα χαλαρό πρωινό, αυτά τα ντόνατς είναι ελαφριά, αφράτα και έτοιμα σε λίγα λεπτά.
Συστατικά
Για τη ζύμη:
- 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 πακέτο (7 γραμμάρια) μαγιά στιγμής
- 120 ml ζεστό γάλα
- 30 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την επίστρωση:
- 30 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
- 50 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
Οδηγίες
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί το ζεστό γάλα, το λιωμένο βούτυρο, το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι.
- Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη.
- Ζυμώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την χτυπάμε και την απλώνουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου 1cm.
- Χρησιμοποιώντας ένα κουπάτ ντόνατ ή ένα μεγάλο κουπάτ για μπισκότα και ένα μικρότερο για τις τρύπες, κόψτε σχήματα ντόνατ.
- Τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο με λαδόκολλα και αφήστε τα να ξεκουραστούν για περίπου 10 λεπτά.
- Προθερμάνετε τo air fryer στους 180°C.
- Τοποθετήστε τα ντόνατς σε μία στρώση στο καλάθι της φριτέζας (δουλέψτε σε παρτίδες εάν χρειάζεται).
- Μαγειρέψτε για περίπου 4 λεπτά, στη συνέχεια αναποδογυρίστε τους λουκουμάδες και μαγειρέψτε για άλλα 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν.
- Όσο ψήνονται τα ντόνατς, ανακατεύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα σε ένα ρηχό μπολ.
- Αλείψτε τους ζεστούς λουκουμάδες με λιωμένο βούτυρο και μετά βουτήξτε τους στο μείγμα κανέλας-ζάχαρης για να επικαλυφθούν ομοιόμορφα.
- Σερβίρετε τα ντόνατς ζεστά για καλύτερη γεύση και υφή.
Καλή απόλαυση!