Tips που πρέπει να γνωρίζουμε για τη συντήρηση του πλυντηρίου και του στεγνωτηρίου

0

Η συντήρηση του πλυντηρίου και του στεγνωτηρίου όχι μόνο διασφαλίζει καθαρά, στεγνά ρούχα, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή πλημμύρας ή και πυρκαγιών. Ευτυχώς, η συντήρηση δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες ή εργαλεία. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για να συντηρήσετε το πλυντήριο και το στεγνωτήριο σας ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Πλύνετε τα ρούχα σας με τον σωστό τρόπο

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι ξέρουμε πώς να πλένουμε τα ρούχα μας, αλλά τα κοινά λάθη μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη του πλυντηρίου ή, ακόμη χειρότερα, σε διαρροές που προκαλούν δαπανηρή ζημιά στο νερό. Πριν ξεκινήσετε την επόμενη φόρτωση ρούχων, βεβαιωθείτε ότι το κάνετε με τον σωστό τρόπο.

Ξεκινήστε ελέγχοντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις ίντσες μεταξύ του πλυντηρίου σας και του τοίχου. Εάν το πλυντήριό σας είναι πιο κοντά, θα μπορούσε να προκαλέσει τσακίσματα στους σωλήνες και τελικά να προκαλέσει ρωγμές και πλημμύρες. Στη συνέχεια, δοκιμάστε τη ροδέλα ασκώντας πίεση στις γωνίες της για να βεβαιωθείτε ότι είναι επίπεδη. Μια ροδέλα που δεν είναι ισορροπημένη μπορεί να δονηθεί, να πηδήξει ή ακόμα και να μετακινηθεί κατά μήκος του δαπέδου κατά τη διάρκεια του κύκλου στυψίματος, προκαλώντας ζημιά στη μονάδα, στο δάπεδο ή και στα δύο.

Θα πρέπει επίσης να προσέχετε όταν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε ένα φορτίο. Αποφύγετε να βάζετε πολλά ρούχα στο πλυντήριο—μην γεμίζετε ποτέ το μηχάνημα περισσότερο από τα τρία τέταρτα—και χρησιμοποιήστε την κατάλληλη ποσότητα νερού για το μέγεθος του φορτίου. Η υπερφόρτωση του πλυντηρίου μπορεί να προκαλέσει πλημμύρα και το γέμισμα με πολύ ή πολύ λίγο νερό μπορεί να εμποδίσει την απόδοσή του.

Τέλος, χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο τύπο απορρυπαντικού για το πλυντήριό σας. Εάν διαθέτετε μηχάνημα υψηλής απόδοσης, χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό υψηλής απόδοσης (αναζητήστε μάρκες με την ένδειξη HE). Το εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη σας θα πρέπει να προσδιορίζει τους τύπους απορρυπαντικού που χρειάζεται το πλυντήριό σας για να αποδώσει τα μέγιστα. Θα σας πει επίσης πόσο απορρυπαντικό να χρησιμοποιήσετε. Μην παρεκκλίνετε από το καθορισμένο ποσό. Η υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού μπορεί να προκαλέσει φθορά, να αφήσει υπολείμματα και ακόμη και να πλημμυρίσει το πλυντήριο.

Μετά από κάθε φόρτωση, αφαιρέστε τα βρεγμένα ρούχα το συντομότερο δυνατό για να αποφύγετε μυρωδιές μούχλας. Θα θελήσετε επίσης να αφήσετε το καπάκι του πλυντηρίου ή την πόρτα ανοιχτό μεταξύ των φορτίων για να στεγνώσει η μονάδα. Εάν διαθέτετε ροδέλα με μπροστινή φόρτωση, σκουπίστε τη λαστιχένια τσιμούχα για να αφαιρέσετε και εκεί τυχόν νερό και υπολείμματα.

Καθαρίζετε τακτικά το πλυντήριό σας

Το πλυντήριό σας δεν μπορεί να καθαρίσει τα ρούχα σας εάν είναι βρώμικo. Καθαρίζετε τακτικά τη μονάδα σας, ξεκινώντας από το φίλτρο για το χνούδι. Συνήθως τοποθετημένο στην κεντρική στήλη (τον σωλήνα αναδευτήρα) μέσα στη ροδέλα, το φίλτρο για το χνούδι μπορεί να συσσωρεύσει τρίχες και κλωστές που εμποδίζει την απόδοση της μηχανής σας.

Μπορείτε να αγοράσετε ένα καθαριστικό πλυντηρίου, να ακολουθήσετε τις οδηγίες του προϊόντος ή να χρησιμοποιήσετε ξύδι και μαγειρική σόδα. Εάν επιλέξετε τη μέθοδο DIY, προσθέστε δύο φλιτζάνια ξύδι στο άδειο πλυντήριό σας (χωρίς ρούχα) και εκτελέστε έναν κανονικό κύκλο με τη ρύθμιση του ζεστού νερού. Αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, προσθέστε ενάμιση φλιτζάνι μαγειρική σόδα και εκτελέστε έναν άλλο κύκλο με ζεστό νερό. Σκουπίστε το δοχείο του απορρυπαντικού όταν τελειώσει ο δεύτερος κύκλος και αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα.

Οποιαδήποτε μέθοδος λειτουργεί καλά ανεξάρτητα από το αν έχετε πλυντήριο με μπροστινή φόρτωση ή από πάνω. Ωστόσο, εάν έχετε πλυντήριο με μπροστινή φόρτωση, θα χρειαστεί να κάνετε το επιπλέον βήμα καθαρισμού της φλάντζας, του ελαστικού δακτυλίου που περνά κατά μήκος του ανοίγματος του πλυντηρίου σας, με ένα πανί βρεγμένο από ξύδι.

Για να αποφύγετε τη μούχλα και να διατηρήσετε τη μυρωδιά του πλυντηρίου σας καλύτερα, επαναλάβετε τη διαδικασία μία φορά το μήνα.

Το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν

Οι ραγισμένοι και ελαττωματικοί εύκαμπτοι σωλήνες αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για διαρροές. Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο, επιθεωρήστε τους σωλήνες του πλυντηρίου σας μία φορά το μήνα. Αντικαταστήστε οποιοδήποτε με ρωγμές ή εξογκώματα.  Ακόμα κι αν φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση, αντικαταστήστε όλους τους εύκαμπτους σωλήνες μετά από τρία έως πέντε χρόνια ως προληπτικό μέτρο.

Στεγνώστε τα ρούχα σας με τον σωστό τρόπο

Ναι, υπάρχει ένας σωστός και ένας λάθος τρόπος για να στεγνώσετε τα ρούχα σας. Η χρήση λανθασμένων ρυθμίσεων μπορεί να προκαλέσει φθορά στο στεγνωτήριο σας. Για να προστατέψετε τα ρούχα και το στεγνωτήριό σας, αποθηκεύστε την υψηλή θερμοκρασία για πετσέτες, κουβέρτες και άλλα βαριά υφάσματα και επιλέξτε τις ευαίσθητες ρυθμίσεις για πιο ελαφριά υφάσματα.

Η υπερφόρτωση του στεγνωτηρίου σας μπορεί επίσης να προκαλέσει περιττή φθορά. Εάν υπερφορτώσετε το στεγνωτήριό σας, θα πρέπει να κάνει περισσότερο κύκλο για να στεγνώσει το φορτίο. Αντίθετα, εάν το λειτουργείτε χωρίς πλήρες φορτίο, το στεγνωτήριο πρέπει να περάσει από έναν πλήρη κύκλο για να στεγνώσει τα ρούχα, αλλά θεωρητικά, θα στεγνώσετε περισσότερα φορτία επειδή δεν γεμίζετε το κάδο.

Καθαρίστε τον εξαερισμό του στεγνωτηρίου

Εκτός από την αφαίρεση του χνούδι από την οθόνη του στεγνωτηρίου, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς του στεγνωτηρίου είναι να καθαρίσετε το άνοιγμα του στεγνωτηρίου. Σχεδιάστε να το καθαρίζετε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, πιο συχνά εάν πρέπει να χρησιμοποιείτε το στεγνωτήριο συχνά. Η εργασία είναι αρκετά απλή, δεν απαιτεί ειδικά εργαλεία και μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από μία ώρα.

Πρώτα, τραβήξτε το στεγνωτήριο μακριά από τον τοίχο, φροντίζοντας να αφήσετε στον εαυτό σας άφθονο χώρο στο πίσω μέρος. Στη συνέχεια, αποσυνδέστε το στεγνωτήριο από την πρίζα. Εάν το στεγνωτήριό σας λειτουργεί με αέριο, κλείστε τη βαλβίδα αερίου πριν προχωρήσετε περαιτέρω. Πριν συνεχίσετε, μπορεί να χρειαστείτε ένα κατσαβίδι για να χαλαρώσετε τον σφιγκτήρα που συγκρατεί τον αγωγό αέρα από το πίσω μέρος του στεγνωτηρίου.

Αφαιρέστε τον αγωγό από το στεγνωτήριο και τον τοίχο ξεβιδώνοντας τον σφιγκτήρα ή αφαιρώντας την κολλητική ταινία από μεταλλικό φύλλο που τον συγκρατεί στη λίστα UL και επιθεωρήστε τον αγωγό για τυχόν σκισίματα ή ζημιές. Επισκευάστε τυχόν μικρά σκισίματα με κολλητική ταινία από μεταλλικό φύλλο αλουμινίου με λίστα UL. Εάν βρείτε μεγαλύτερα σκισίματα ή ζημιά, αντικαταστήστε πλήρως τον αγωγό. Υποθέτοντας ότι ο αγωγός είναι σε καλή κατάσταση, χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα με εξάρτημα σχισμής για να αναρροφήσετε το χνούδι και τα υπολείμματα, προσέχοντας να μην προκαλέσετε ζημιά στις πλευρές του αγωγού.

Μόλις τελειώσετε, γυρίστε τον αγωγό και σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα από την άλλη άκρη. Εάν η ηλεκτρική σκούπα δεν φαίνεται να ρουφάει όλα τα υπολείμματα, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα καθαρισμού για να τα χαλαρώσετε απαλά. Μην ξεχάσετε να σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα εκεί που συνδέεται ο αγωγός στο στεγνωτήριο και στον τοίχο. Θα χρειαστεί επίσης να βγείτε έξω και να καθαρίσετε την εξάτμιση του στεγνωτηρίου.

Συναρμολογήστε ξανά τη μονάδα επανασυνδέοντας τον αγωγό στο στεγνωτήριο και στον τοίχο, συνδέοντάς τον στην πρίζα και στρέφοντας τη βαλβίδα αερίου. Ολοκληρώστε την εργασία τρέχοντας το άδειο στεγνωτήριο στη ρύθμιση χνούδι για να ελέγξετε τη ροή αέρα.

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.