Απλές Συμβουλές για ένα Minimal Σπίτι

0

H μινιμαλιστική διακόσμηση αποκλείει όλα τα περιττά στοιχεία και τις λεπτομέρειες που δεν συνεισφέρουν στη γενικότερη σύνθεση, με σκοπό να δώσει έμφαση μόνο στα απολύτως απαραίτητα. Είναι χαλαρωτικό, γαλήνιο και ήρεμο και χαρίζει μια σύγχρονη και μοντέρνα εμφάνιση στο σπίτι.

Να το επιλέξετε γιατί… Μισείτε την ακαταστασία και τηρείτε αυστηρή οργάνωση στα πράγματα. Αν είστε κάπως ακατάστατοι, παλεύετε να κρατήσετε το σπίτι σας τακτικό, σας αρέσουν οι συλλογές σας ή απλά απολαμβάνετε να βλέπετε και να εκθέτετε όλα τα υπάρχοντα σας γύρω σας, μάλλον θα αισθάνεστε άβολα με το μινιμαλιστικό στυλ στο σπίτι σας, και δεν θα σας είναι εύκολο να το διατηρήσετε για πολύ καιρό.

Τοίχοι, χρώματα και αντικείμενα… Το λευκό είναι το απόλυτο χρώμα για τη μινιμαλιστική εσωτερική διακόσμηση και θα πρέπει να αποτελεί τη βάση σε οποιοδήποτε άλλο χρώμα επιλέξετε. Αν θέλετε να αποφύγετε το λευκό, δοκιμάστε ουδέτερα χρώματα, όπως το γκρι, το  απαλό μπεζ, το χρώμα της άμμου ή ακόμα και πολύ ανοιχτό γαλάζιο ή πράσινο – χρώματα δηλαδή πιο ψυχρά. Είναι προτιμότερο να μην ξεφύγετε από τα παλ και τα  φυσικά χρώματα και να χρησιμοποιήσετε έντονα χρώματα σε ελάχιστες διακοσμητικές λεπτομέρειες. Τα έντονα χρώματα -που  ιδανικά θα είναι μόνο ένα ή το πολύ δύο- θα πρέπει να περιοριστεί σε μερικά μαξιλάρια, ένα βάζο ή ένα έπιπλο, πχ. σε έναν καναπέ. Ένας έντονα χρωματισμένος τοίχος θα ταιριάξει με τον μίνιμαλ χώρο σας, αρκεί να μην υπάρχουν άλλα χρώματα στον χώρο.

Παρόλα αυτά επιβάλλεται αν επιλέξετε ένα έντονο χρώμα να κινηθείτε γύρω από αυτό και να μην συνδυάσετε περισσότερα χρώματα, γιατί σε αυτήν την περίπτωση το αποτέλεσμα θα απέχει πολύ από την απλή, μοντέρνα εμφάνιση που επιθυμείτε. Αποφύγετε τα περίτεχνα σχέδια και οτιδήποτε υπερβολικό. Άλλωστε, στόχος είναι να εξαλειφθούν τα περιττά διακοσμητικά στοιχεία και η γενικότερη ακαταστασία και να υπάρχουν σε κοινή θέα όσο το δυνατόν λιγότερα αντικείμενα. Η αποθήκευση είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας στη μίνιμαλ διακόσμηση. Όλοι έχουν πράγματα που χρησιμοποιούν συνέχεια, και για να κατορθώσετε να διατηρήσετε μια τακτική και καθαρή εμφάνιση, θα πρέπει να επενδύσετε σε πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, ώστε να τα κρύψετε! Σε γενικές γραμμές θα χρειαστείτε ελάχιστα διακοσμητικά αντικείμενα, τα οποία θα επιλέξετε με γνώμονα τόσο την απέριττη αισθητική τους όσο και την πρακτικότητά τους, και μόνο μετά από πολλή σκέψη. Κορυφαία συμβουλή: Ένας πολύ μεγάλος πίνακας, στο χρώμα που έχετε επιλέξει ως το έντονο χρώμα του χώρου, είναι πολύ καλύτερος από πολλά μικρά κάδρα.

Έπιπλα, υφάσματα και δάπεδο… Στα έπιπλα, κατά κανόνα θα πρέπει να κυριαρχούν οι απλές και μοντέρνες γραμμές. Φροντίστε να επιλέξετε έπιπλα από φυσικό ξύλο ή δέρμα ή δοκιμάστε φωτεινά χρώματα και μοντέρνες επιχρωμιώσεις. Ακόμη καλύτερα, τα γυαλιστερά υφάσματα και οι ευθείες γραμμές ταιριάζουν πολύ στο συγκεκριμένο στιλ. Τέλος, τα χαμηλά έπιπλα φαίνονται λιγότερο ογκώδη, έχουν πιο δυνατή σχεδιαστική γλώσσα και έτσι ενισχύουν τη μινιμαλιστική διάθεση του χώρου. Οι καθαρές γραμμές και οι σκληρές επιφάνειες όπως το τσιμέντο, το βιομηχανικό δάπεδο και το ξύλο, είναι ιδανικές. Βέβαια, δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε στην αφαίρεση. Τον χειμώνα ένα χαλί θα προσθέσει υφή, ζεστασιά και πρακτικότητα. Τέλος, αν θέλετε οπωσδήποτε ύφασμα στον χώρο σας, φροντίστε να επιλέξετε απλά και αέρινα υφάσματα. Τα γυμνά παράθυρα θα ταιριάξουν απόλυτα – αλλά για λίγη  απομόνωση, επιλέξτε απλές, ξύλινες περσίδες. Εάν αισθάνεστε ότι η μίνιμαλ εμφάνιση χρειάζεται λίγη ακόμα «ενίσχυση» χωρίς να ξεφύγει από το ύφος του χώρου, επιλέξτε λευκές ή μονόχρωμες μουσελίνες, δίχτυα σε πλαίσια με ευθείες γραμμές ή απλές κουρτίνες.

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.