Μια αριστοκρατική συνταγή με μύδια και σπανάκι για την Σαρακοστή – σερβίρετε με φρυγανισμένη μπαγκέτα ή προζύμι.
Συστατικά
Για τα μύδια
- 30gr βούτυρο
- 2 μικρά ασκαλώνια, ψιλοκομμένα
- 1 ξυλάκι σέλινου, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
- Μύδια 1kg, καθαρισμένα και απογενειωμένα
- 30 ml/1 φλ ουγκιά παστίς
- 200ml ξηρό σέρι
Για το μείγμα Ροκφέλερ
- 200gr σπανάκι
- 10gr φύλλα φρέσκου μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 2 κλωναράκια φρέσκο εστραγκόν, μόνο φύλλα
- 2-3 σταγόνες Ταμπάσκο
Μέθοδος
- Βράζουμε ένα μεγάλο τηγάνι με αλατισμένο νερό και ζεματίζουμε το σπανάκι για 30 δευτερόλεπτα. Στραγγίζουμε το σπανάκι, το ξεπλένουμε με κρύο νερό, το στύβουμε και το στεγνώνουμε.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τηγανίζουμε απαλά τα ασκαλώνια και το σέλινο μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τα μύδια, δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να ακουστεί από κάτω ο ήχος του τσιτσιρίσματος και μετά προσθέτουμε το παστί και το σέρι. Ανακινήστε την κατσαρόλα μόλις εμφανιστεί ατμός, τοποθετήστε ξανά στη φωτιά και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 1-2 λεπτά.
- Μόλις ανοίξουν τελείως όλα τα κελύφη, τα σουρώνουμε αμέσως σε ένα σουρωτήρι που αιωρείται πάνω από ένα μπολ. Ανακινήστε τα μύδια να βγάλουν τους χυμούς και αφήστε τα στην άκρη.
- Ρίξτε τους χυμούς σε ένα μπλέντερ μαζί με το κρατημένο σπανάκι και άλλα υπόλοιπα υλικά «Rockefeller». Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και επαναφέρουμε την πράσινη σάλτσα στην κατσαρόλα μαγειρέματος των μυδιών.
- Αφαιρέστε το άδειο μισό κέλυφος από όλα τα μύδια και προσθέστε τα γεμάτα μισά στην πράσινη σάλτσα. Ζεσταίνουμε για λίγο και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!