Τα 10 φυτά που προτείνει η NASA για φυσικό φιλτράρισμα του αέρα στο σπίτι σας

0

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η NASA διεξήγαγε μια μελέτη με στόχο την εύρεση των πιο αποτελεσματικών φυτών για την απομάκρυνση των τοξικών παραγόντων και τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο στους διαστημικούς σταθμούς. Αυτή η μελέτη γεννήθηκε από την ανάγκη αποτοξίνωσης του αέρα σε αυτά τα κλειστά περιβάλλοντα, όπου οι αστροναύτες περνούσαν μεγάλες περιόδους. Το 1989, τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν σε μια έκθεση με τίτλο «Μελέτη καθαρού αέρα», η οποία απαριθμούσε τα φυτά που ήταν πιο αποτελεσματικά στον καθαρισμό του εσωτερικού αέρα.

Σύμφωνα με την έκθεση, μερικά από τα καλύτερα φυτά για το φιλτράρισμα του αέρα στο σπίτι ή στο γραφείο σας περιλαμβάνουν το:

Dwarf Date Palm

Boston Fern

Kimberly Queen Fern

Spider Plant

Chinese Evergreen

Bamboo Palm

Weeping Fig

Devil’s Ivy

Flamingo Lily

Lilyturf

Η μελέτη συνιστά να έχετε τουλάχιστον ένα φυτό ανά εκατό τετραγωνικά πόδια χώρου στο σπίτι ή το γραφείο σας. Αυτά τα φυτά μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη τοξινών όπως η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο και το τριχλωροαιθυλένιο, που βρίσκονται συνήθως σε εσωτερικούς χώρους.

Εκτός από το φιλτράρισμα του αέρα, αυτά τα φυτά μπορούν επίσης να βελτιώσουν τα επίπεδα υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους, να μειώσουν τα επίπεδα θορύβου και ακόμη και να βελτιώσουν τη διάθεση και την παραγωγικότητά μας. Είτε θέλετε να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι ή το γραφείο σας είτε απλά θέλετε να προσθέσετε λίγο πράσινο στο χώρο σας, η ενσωμάτωση αυτών των φυτών στη διακόσμησή σας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιτύχετε και τους δύο στόχους.

Κοινοί ρύποι του αέρα εσωτερικών χώρων και τα σχετικά βραχυπρόθεσμα συμπτώματα

Το τριχλωροαιθυλένιο βρίσκεται σε μελάνια εκτύπωσης, χρώματα, λάκες, βερνίκια, κόλλες και προϊόντα αφαίρεσης χρωμάτων. Η βραχυπρόθεσμη έκθεση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ενθουσιασμό, ζάλη, πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, υπνηλία και κώμα.

Η φορμαλδεΰδη βρίσκεται σε χάρτινες σακούλες, κερωμένα χαρτιά, χαρτομάντιλα προσώπου, χαρτοπετσέτες, επένδυση από κόντρα πλακέ και συνθετικά υφάσματα. Η βραχυπρόθεσμη έκθεση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στη μύτη, το στόμα και το λαιμό, και σε σοβαρές περιπτώσεις, πρήξιμο του λάρυγγα και των πνευμόνων.

Το βενζόλιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή πλαστικών, ρητινών, λιπαντικών, απορρυπαντικών και φαρμάκων. Βρίσκεται επίσης στον καπνό του τσιγάρου, την κόλλα και το κερί επίπλων. Η βραχυπρόθεσμη έκθεση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ερεθισμό στα μάτια, υπνηλία, ζάλη, πονοκέφαλο, αύξηση του καρδιακού ρυθμού, σύγχυση και σε ορισμένες περιπτώσεις απώλεια των αισθήσεων.

Το ξυλόλιο βρίσκεται στο καουτσούκ, το δέρμα, τον καπνό του τσιγάρου και τα καυσαέρια των οχημάτων. Η βραχυπρόθεσμη έκθεση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ερεθισμό στο στόμα και το λαιμό, ζάλη, πονοκέφαλο, σύγχυση, καρδιακά προβλήματα, ηπατική και νεφρική βλάβη και κώμα.

Η αμμωνία βρίσκεται σε καθαριστικά τζαμιών, κεριά δαπέδου, μυρωδάτα άλατα και λιπάσματα. Η βραχυπρόθεσμη έκθεση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ερεθισμό των ματιών, βήχα και πονόλαιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα φυτά που προτείνει η NASA για τον καθαρισμό του αέρα μπορεί να είναι τοξικά για τα κατοικίδια ζώα. Επομένως, εάν έχετε γούνινους φίλους στο σπίτι, είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας και να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά που θα επιλέξετε είναι ασφαλή για αυτούς. Επίσης, μπορεί να είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν αντιμετωπίζετε μερικά από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω.

 

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.