Φωτιστικά γραφείου: Πού & πώς να τα τοποθετήσετε για άνετη εργασία στον υπολογιστή

0

Όλα τα φωτιστικά επιτελούν διπλή λειτουργία. Από τη μία, είναι όμορφα διακοσμητικά που αλλάζουν τον χώρο, του δίνουν θαλπωρή και δημιουργούν ένα πολύ προσωπικό στυλ. Από την άλλη, είναι και χρήσιμα αξεσουάρ για κάθε δωμάτιο, ανάλογα φυσικά με τις ανάγκες που έχουμε. Ειδικά τα φωτιστικά γραφείου δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι είναι τα σημαντικότερα από όλα τα φωτιστικά μέσα στο σπίτι. Σε ένα αυστηρό δωμάτιο, όπως το γραφείο μπορούν να του δώσουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Επιπλέον, το φως τους είναι αυτό που μας παρέχει τις ιδανικές συνθήκες, για να δουλέψουμε απρόσκοπτα.

Το θέμα, βέβαια, είναι να βρούμε την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στο επαρκές και το ανεκτό φως. Διότι και το πολύ έντονο φως προκαλεί δυσφορία και προβλήματα συγκέντρωσης. Και αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, όταν δουλεύουμε στον υπολογιστή με τις αντανακλάσεις στην οθόνη. Η Desikos συγκεντρώνει παρακάτω τα σημαντικότερα tips για τα φωτιστικά γραφείου, για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Επενδύστε σε φωτισμό περιβάλλοντος

Δεν είναι εφικτό να έχετε μόνο ένα λαμπατέρ στο γραφείο, γιατί αυτό θα δημιουργεί μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκοταδιού και θα κουράζει τα μάτια. Καλό είναι, λοιπόν, να έχετε ένα φωτιστικό οροφής ή δαπέδου που θα έχει ήπιο αλλά επαρκές φως για τον χώρο, ώστε να μειώσετε τις αντανακλάσεις.

Αυτά θα πρέπει να μπουν είτε στο πλάι (αλλά όχι πολύ κοντά) είτε πίσω από τον υπολογιστή. Καλό είναι να πρόκειται για φωτιστικά που διαχέουν το φως, ώστε να δημιουργείται ένα ικανοποιητικό επίπεδο φωτεινότητας στο δωμάτιο.

(Φωτιστικά δαπέδου / Unsplash.com)

Φωτιστικό γραφείου με ρυθμιζόμενο βραχίονα

Ο στοχευμένος φωτισμός είναι απαραίτητος στο γραφείο, αλλά δεν θα πρέπει να αντανακλά απευθείας στην οθόνη. Για αυτό το λόγο, πολύ άνετα είναι τα φωτιστικά με ρυθμιζόμενο βραχίονα, ώστε να μπορείτε να διαλέγετε κάθε φορά πού θα ρίχνει το φως. Έτσι, το φωτιστικό θα χρησιμεύει και σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή.

(Φωτιστικό γραφείου Molla της Nova Luce / © Desikos)

Ίδια θερμοκρασία χρώματος

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του γραφείου είναι ότι δεν επιθυμούμε να παίξουμε με τις αντιθέσεις ή να τονίσουμε μόνο συγκεκριμένα μέρη του χώρου. Θέλουμε ομοιομορφία για ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας. Αυτό μπορεί να γίνει με την επιλογή λαμπτήρων ίδιων Kelvin σε όλα τα φωτιστικά.

Η κλίμακα Kelvin μετράει τη θερμοκρασία του χρώματος του φωτός, αν δηλαδή είναι προς το κόκκινο (ζεστός φωτισμός) ή προς το μπλε (ψυχρός φωτισμός). Ο φωτισμός που κυμαίνεται μεταξύ 3000K και 4000K θεωρείται ιδανικός για καθημερινούς χώρους διαβίωσης και προσομοιάζει αρκετά στο φυσικό φως. Το σημαντικό, πάντως, είναι να έχουν όλα τα φωτιστικά ίδια θερμοκρασία, ώστε να μην υπάρχουν ανομοιομορφίες που κουράζουν τα μάτια.

Bonus tip: Ελέγξτε ότι η οθόνη του υπολογιστή δεν είναι πολύ φωτεινή ή πολύ σκοτεινή παρατηρώντας αν λάμπει πολύ ή καθόλου μέσα στον χώρο με ανοιχτά τα φώτα. Το σωστό είναι να παρουσιάζει περίπου την ίδια ένταση με τις υπόλοιπες πηγές φωτός.

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.