Λεκές από λάδι: Πώς το αντιμετωπίζω;

0

Δεν υπάρχει αμφιβολία, το λίπος και το λάδι αφήνουν πίσω τους μερικούς από τους πιο επίμονους λεκέδες στα ρούχα. Μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν εντελώς, αν και όσο πιο γρήγορα το επιχειρήσετε, τόσο το καλύτερο. Η επιτυχία σας εξαρτάται από τον λεκέ, το υλικό και το χρώμα του υφάσματος και τον τρόπο που προσπαθείτε να το καθαρίσετε.

Αν και οι λεκέδες μπορεί να μην φαίνονται πολύ στην αρχή, τείνουν να σκουραίνουν το ύφασμα με την πάροδο του χρόνου καθώς πήζουν, γι’ αυτό είναι σημαντικό να εργαστείτε για να τους αφαιρέσετε το συντομότερο δυνατό. Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο περισσότερο απορροφάται το λάδι. Μόλις στεγνώσει, ο λεκές θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αφαιρεθεί και μπορεί να καταστρέψει μέχρι και τα ρούχα σας. 

Τι θα χρειαστείτε για να καθαρίσετε λεκέδες από λάδι. 

Εάν χρησιμοποιείτε τα σωστά προϊόντα και τεχνικές, η αφαίρεση του λεκέ από λάδι γίνεται πολύ πιο εφικτή.

  • Χαρτοπετσέτες
  • Σαπούνι για τα πιάτα
  • Ζεστό νερό
  • Οδοντόβουρτσα
  • Μαγειρική σόδα
  • Ασφαλές στα χρώματα λευκαντικό (προαιρετικό)
  • WD-40 και μπατονέτες (προαιρετικά για λεκέδες)

Βήμα-βήμα οδηγίες για τον καθαρισμό λεκέδων λαδιού

Καθαρίστε τον λεκέ

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια χαρτοπετσέτα για να σβήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι μόλις παρατηρήσετε έναν λεκέ. Θα διευκολύνει τον πλήρη καθαρισμό του λεκέ μόλις πλύνετε το ρούχο. Προσπαθήστε να μην τρίβετε, καθώς αυτό θα ωθήσει μόνο το λίπος πιο βαθιά στις ίνες του υφάσματος και θα κάνει λιγότερο πιθανό να καταφέρετε να το αφαιρέσετε πλήρως.

Εφαρμόστε σαπούνι πιάτων

Τοποθετήστε το ύφασμα σε μια επίπεδη επιφάνεια και ρίξτε μερικές σταγόνες σαπούνι πιάτων στον λεκέ. Τρίψτε το ύφασμα μαζί με τα χέρια σας ή τρίψτε το σαπούνι με μια οδοντόβουρτσα για να χαλαρώσει το λάδι.

Τρίψτε μαγειρική σόδα (για επίμονους λεκέδες)

Σε περίπτωση επίμονων λεκέδων, πασπαλίστε με λίγη μαγειρική σόδα στον λεκέ, μαζί με το σαπούνι πιάτων και μετά τρίψτε με μια οδοντόβουρτσα. Αφήστε το να απορροφηθεί για λίγο μέχρι να στεγνώσει ελαφρώς η μαγειρική σόδα και να καλύψει τον λεκέ σε μια σκληρή πάστα.

Ξεπλύνετε και μουλιάστε σε ζεστό νερό

Αφού αφήσετε το σαπούνι πιάτων και τη μαγειρική σόδα να κάνουν τα μαγικά τους, για περίπου μία ώρα, μπορείτε στη συνέχεια να ξεπλύνετε το ύφασμα με ζεστό νερό. Στη συνέχεια, βυθίστε το ρούχο σε ζεστό νερό και αφήστε το για άλλη μια ώρα.

Πλύνετε και στεγνώστε στον αέρα

Μόλις φύγει ο λεκές, πλύνετε το ρούχο σε ένα πλυντήριο με ζεστό νερό και αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα. Εάν ο λεκές δεν αφαιρεθεί εντελώς, επαναλάβετε τα βήματα για άλλη μια φορά.

Μουλιάστε σε χλωρίνη και νερό (για επίμονους λεκέδες)

Αν και δεν είμαστε μεγάλοι οπαδοί της χλωρίνης λόγω των επιπτώσεών της στο περιβάλλον, γνωρίζουμε ότι μερικές φορές οι λεκέδες απαιτούν δραστικά μέτρα. Εάν το ύφασμα έχει πλυθεί και στεγνώσει, αλλά εξακολουθεί να έχει τον λεκέ, βουτήξτε το σε ζεστό νερό αναμεμειγμένο με χλωρίνη και αφήστε το να καθίσει για περίπου μία ώρα. Πλύνετε και στεγνώστε κανονικά.

 

Share it!

Τα Σχόλια είναι κλειστά.